Det är ingen hemlighet att vi lever i en värld som ständigt förändras, och som vi alla är en del av. Förändring är oundviklig och ofta välkommen. Jag har alltid varit en person som har omfamnat förändring, speciellt när det gäller min hårskötselrutin. Jag ska erkänna att jag har spenderat år på att använda allt från dyra märkesprodukter till billiga alternativ, alltid på jakt efter det perfekta “hårprodukter”. Men jag kan säga att jag aldrig riktigt hittat något som fungerat bra för mig, förrän jag upptäckte begreppet “veganska hårprodukter”.

Allt du behöver veta om miljövänliga hårprodukter

hårprodukter i glasflaska

För några år sedan, i mitt eviga sökande efter hårvårdsprodukter som verkligen fungerade för mig, snubblade jag över idén om veganska hårprodukter. Jag ska vara ärlig, jag var skeptisk. Hur kunde en schampo eller balsam utan några av de vanliga ingredienserna som jag var van vid vara effektivt? Men när jag började använda dem insåg jag snabbt att dessa hårprodukter inte bara var lika effektiva, utan faktiskt bättre för mitt hår än de traditionella produkterna jag använde tidigare.

Men vad betyder “vegan” egentligen, och vad är ett veganskt schampo? Nå, att vara vegan innebär att man avstår från att använda produkter som är relaterade till djur av olika skäl. Detta kan inkludera miljömässiga, etiska, dietiska och skönhetsrelaterade skäl. Veganism kan vara både en praxis och en livsstil.

Ett veganskt schampo följer samma riktlinjer – ett schampo anses vara veganskt om det inte innehåller några ingredienser som härstammar från djur, och om det inte har testats på djur i samband med dess tillverkning. Det har varit en ökning av veganska skönhetsmärken och veganska skönhetsprodukter på senare tid, och många av dem försöker marknadsföra sig själva som djurvänliga. Men kom ihåg att alltid kontrollera certifieringen och titta på ingredienserna på de produkter du använder – vissa märken kan vara vilseledande i sin marknadsföring.

Men det finns också märken som Love Beauty and Planet, där du inte behöver oroa dig för det. Love Beauty and Planet är cruelty-free och veganska, och de testar inte på djur. Alla deras produkter har certifierats oberoende som veganska av PETA.

Så varför skulle du välja att använda veganska hårprodukter som schampo och balsam? Här är några av de fantastiska fördelarna:

  1. Inga onödiga tillsatser Veganska schampon innehåller ofta färre hårda ingredienser för ditt hår och mer “free-from” ingredienser. Till exempel är Love Beauty and Planets schamposamling sulfatfri och fri från konstgjorda kemikalier som parabener, silikoner och ftalater som kan skada ditt hår (och planeten).
  2. Naturligt härledda ingredienser Veganska skönhetsprodukter är mer benägna att använda ingredienser som är naturligt härledda, som eteriska oljor och smörextrakt. Hos Love Beauty and Planet väljer vi växtaktiva ämnen som arbetar i harmoni med våra vegancertifierade ingredienser i våra produkter.
  3. Växtbaserade Som vi förklarade tidigare innebär att vara vegan att man undviker produkter som innehåller animaliska biprodukter, och detsamma gäller för veganska schampon och balsam. Animaliska biprodukter – ingredienser som bivax, lanolin, gelatin och keratin – ersätts därför med växtbaserade ingredienser, vilka ofta är ett bättre val när det gäller att behandla och underhålla ditt naturliga hår.
  4. Etisk praxis Att använda veganska schampon och balsam (och faktiskt alla veganska skönhetsprodukter) garanterar att inga djur skadades under produktionen av de produkter som används i din skönhet- och hårvårdsregim. Veganska skönhetsmärken och märken som försöker införliva veganska skönhetsprodukter i sina sortiment tenderar också att välja mer miljövänliga alternativ i sin förpackning. Du kan läsa mer om hur vi på Love Beauty and Planet gör detta i vår Packaging Story.
  5. Veganskt schampo är fantastiskt för hår tillväxt Om att vara djur- och planetvänlig inte var tillräckligt bra skäl, så är veganska schampon och balsam också fantastiska för hår tillväxt. Detta beror på att de är mer benägna att vara fria från hårda ingredienser som skadar ditt hår.

Veganskt schampo och balsam jämfört med traditionella hårprodukter Nu när vi har svarat på, “vad är veganskt schampo?”, är det dags att ta itu med myten att veganska skönhetsprodukter är mindre effektiva än traditionella produkter. Även om veganska schampo och balsam ofta undviker många vanliga ingredienser som finns i vanliga schampon, kan de fortfarande vara effektiva för att tvätta, rengöra och ta hand om ditt hår.

Sulfatfria Coconut Oil & Ylang Ylang Schampo är ett bra exempel på ett veganskt schampo som erbjuder premium hårvård. Det är inte bara veganskt och certifierat cruelty-free, men det är också speciellt formulerat för att hjälpa till att reparera hår med kokosolja samtidigt som det varsamt tar bort smuts och realinerar strån – och det är 93% naturligt härlett.

Så, om du letar efter attlägga till fler veganska skönhetsprodukter till din regim eller helt enkelt vill ha hårprodukter som tar hand om ditt hår, varför inte prova veganska schampo och balsam?

För inspiration om hur du kan införliva veganska produkter i ditt liv, kolla in vårt stora utbud av produkter. Men det finns många andra märken att välja mellan. Ett annat märke som jag personligen har provat och älskat är Eyracure. Deras hårprodukter är också helt veganska och cruelty-free, och de är fantastiska för mitt hår.

Det är också viktigt att påpeka att medan många veganska hårprodukter kan vara lite dyrare än deras icke-veganska motsvarigheter, är de värt det för de fördelar de ger för både ditt hår och planeten. Dessutom finns det nu så många alternativ tillgängliga att du säkert kan hitta produkter som passar din budget.

När det gäller att hitta rätt veganska hårprodukter för dig, är mitt bästa råd att börja långsamt. Prova ett veganskt schampo eller balsam först och se hur ditt hår reagerar. Om du gillar resultatet, kan du sedan börja lägga till fler veganska produkter i din hårvårdsrutin.

Jag vet att det kan vara lite skrämmande att ta steget och prova något nytt, speciellt när det gäller hårprodukter. Men jag kan säga att sedan jag började använda veganska hårprodukter har jag sett en enorm skillnad i kvaliteten på mitt hår. Det är nu friskare, starkare och glansigare än någonsin tidigare, och jag vet att jag gör något bra för planeten i processen.

Vill du prova på det också? Varför inte ge veganska hårprodukter en chans och se hur de kan förbättra ditt hår och ditt liv?

FAQ

Vad är veganska hårprodukter?

Veganska hårprodukter är produkter som inte innehåller några animaliska ingredienser eller biprodukter och som inte har testats på djur i samband med deras produktion.

Vilka är fördelarna med att använda veganska hårprodukter?

Veganska hårprodukter innehåller oftast färre hårda kemikalier, använder naturligt härledda ingredienser, är cruelty-free och miljövänliga. Dessutom kan de också främja hår tillväxt.

Är veganska hårprodukter effektiva?

Ja, även om veganska hårprodukter ofta undviker många vanliga ingredienser som finns i traditionella hårprodukter, kan de fortfarande vara effektiva för att tvätta, rengöra och ta hand om ditt hår.

Är veganska hårprodukter dyra?

Medan vissa veganska hårprodukter kan vara dyrare än icke-veganska alternativ, finns det nu så många alternativ tillgängliga att du kan hitta produkter som passar din budget. Dessutom är de ofta värda det för de fördelar de ger för både ditt hår och planeten.