För många är det en utmaning att tvätta kläder när de inte vet hur de ska göra det. Och även om det kan tyckas enkelt är det faktiskt en utmaning att göra tvätten som många måste lära sig att övervinna med hjälp av internet.

Därför har vi här skapat en lista med 5 tips med hjälp av SverigeCo, ett städföretag i Göteborg, som hjälper dig att veta hur du enkelt kan tvätta kläder. På så sätt behöver du inte lida för att dina kläder inte tvättades som de borde och slutade med att bli skadade eller ännu värre, oanvändbara.

tvätta

Läs etiketten på kläderna

Det första vi rekommenderar dig att göra för att tvätta dina kläder på rätt sätt är att läsa etiketten på dem. Den innehåller nämligen mycket information om hur du ska tvätta dina kläder.

På etiketten kan du se om kläderna ska tvättas med kallt eller varmt vatten, i tvättmaskin eller för hand, med klor eller utan klor. Detta förhindrar krympning, missfärgning eller till och med förstörelse.

Använd rätt temperatur för dina kläder

Ett annat av de bästa tipsen vi kan ge dig är att ta hand om vattentemperaturen, eftersom den direkt påverkar tygfibrernas skick. Om du använder varmt eller kallt vatten kommer det att påverka tygets elasticitet och hur fläckar avlägsnas.

Många plagg behöver varmt vatten för att rengöras ordentligt medan andra behöver kallt vatten för att behålla sin form och storlek. Det finns också kläder som behöver en blandning av båda temperaturerna för att tvätta kläderna med mycket bättre resultat.

Att välja rätt tvättmedel

Ett av de vanligaste misstagen som människor gör när de tvättar kläder är att inte välja rätt tvättmedel. Det finns tvättmedel som är multifunktionella, tvättmedel som bara fungerar för mörka kläder, färgade kläder eller vita kläder. Det finns även tvättmedel som är allergivänliga eller miljövänliga.

Därför bör du kontrollera vad som står på etiketten på både kläderna och själva tvättmedlet. På så sätt vet du vilket alternativ du ska välja beroende på vilka kläder du ska tvätta. Du undviker också att använda tvättmedel som kan skada kläderna, till exempel sådana som har färg.

Läs fsek om du vill veta läsa om miljövänligt och ny teknik.

Var försiktig med färg

Som du kan föreställa dig är en av de viktigaste sakerna att ta hand om när du tvättar kläder deras färg. Om du använder blekmedel med färgade kläder, till exempel, kommer de att sönderfalla och förvandla en röd skjorta till en rosa skjorta, till exempel.

Du bör också se till att inte blanda vita, mörka och färgade kläder, eftersom var och en av dem är en separat typ av kläder som kräver sin egen rengöring. Att blanda färgade kläder med vita kläder gör att de senare får fläckar och de förra missfärgas.

Kontrollera hur man torkar kläder

Slutligen är det viktigt att kontrollera hur man torkar kläderna på rätt sätt. Det beror på att användning av till exempel en gas- eller elektrisk torktumlare kan leda till att klädernas fibrer krymper och förstörs.

Det är alltså värt att kontrollera hur torkningen går till, om den kan göras i en tork- eller tvättanläggning eller om den tvärtom bör göras i solen. Allt detta gör att du kan få dina kläder helt torra och utan att riskera att förstöra dem för att du inte vet hur du ska tvätta och torka dem.

Vill du städa huset? läs då denna bloggen för tips tulpar

Läs fler artiklar här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *